Pendlere blir fete, ensomme og skiller seg

Jeg har tidligere gitt uttrykk for hvorfor pendling er skadelig for samfunnet. Ikke minst for pendlerne selv. Annie Lowrey har gjort en kjempejobb i å gjøre oss oppdatert på den siste forskningen på området. Hennes konklusjon:

So, in summary: We hate commuting. It correlates with an increased risk of obesity, divorce, neck pain, stress, worry, and sleeplessness. It makes us eat worse and exercise less.

Derfor er det for meg en gåte at norske politikere nå ser ut til å legge til rette for mer pendling i fremtiden, når alt, og da mener jeg absolutt alt, taler for at man burde gjøre alt man kan for å begrense pendlingen. Aller mest av hensyn til pendlerne selv.

Oppdatering: Marianne Marthinsen (Ap) skriver om pendling hos e24. Men, som vanlig, tar hun vekst i transportbehovet som gitt og sier vi må satse på kollektivtransport. Om politikerne også tok med begrensning av behovet i sine diskusjoner ville vi alle fått det så mye bedre. Kollektivtrafikken hadde blitt mer effektiv (hver t-banestasjon ville kunne brukes av mange flere), det blir flere om regningen og flere kunne sykle og gå om vi lar folk få bo der mange helst vil bo. Altså i og nært sentrum.

2 Comments
  1. Protestene dine mot pendling irriterer meg. Ta Oslo som eksempel. Med din politikk må man enten bo i fjordbunn, dalskråning eller på flate jorder. Hvis man drar en 7 mils radius rundt Oslo dekker du 7 fylker og 1 län. Pendling vil derfor gjøre det mulig å bo i langt mer varierte områder – blant annet elvebyer, skjærgård og et steinkast fra fjellet og alpinanlegg. Fatter du ikke at folk heller vil bo på Larkollen, Arvika og Noresund enn Råholt, Ammerud og Mortensrud?

  2. Nå har jeg lest de andre pendlerpostene dine og opptil flere av VG-lesernes kommentarer! De var ikke like saklige, alle sammen.
    Med skatt på bolig som går kun på størrelse vil det bli forholdsvis billigere å bo i byen dersom man finner seg i å bo trangt. Jeg synes ikke skatt etter markedsverdi er noe lurt, da blir det enda vanskeligere for fattigfranser å bo på Frogner og enda mer segregert.
    Selv om dette pendlerfradraget for hver enkelt person kanskje ikke er så stort, er det typisk en sånn ting som påvirker folk: Fordi de ser det, fordi de må regne det ut.

    Selvsagt kan massevis av arbeidsplasser flyttes til mer boligvennlige områder. Bare en sånn ting som at Rikshospitalet ble lagt et sted som passet alle legene, men ikke var så praktisk for de ansatte med dårligere råd – mange mange fler. (Nå ligger det nå der, da. Mener ikke at det skal flyttes.)

    Gjør oppmerksom på at MDG er for eiendomsskatt og mot pendlerfradrag :-) (Med forbehold: Har ikke lest programmet etter at det gikk gjennom landsmøtet).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *