Nobelspådom

I Norge er det Nobels fredspris som, av naturlige grunner, får mest oppmerksomhet. Alltid like moro å gjøre narr av Jaglands noe spesielle engelske aksent.

Men for oss økonomer er det i morgen den viktigste prisen deles ut. “The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel” som økonomiprisen offisielt heter. Og som alltid er det tid for å komme med tips om hvem som vinner i år.

Jean Tirol synes å være den største favoritten blant de fleste økonomene. Han har en veldig mangesidig økonom med bidrag blant annet i finansforskningen som jo står denne bloggens hjerte nær. For eksempel om insentiver og selskapsstyring.

En annen het kandidat med betydelige bidrag innen finans er Andrei Shleifer. Min favoritt blant hans mange arbeid er artikkelen “The limits of arbitrage” (pdf) publisert i mars 1997 med Robert W. Vishny, hvor de beskriver hvordan arbitrasjører ikke alltid klarer å benytte seg av markedets feilprisinger, rett og slett fordi markedet kan holde seg feilpriset lengre enn investorene klarer å holde seg solvente. I 1998 fikk de rett.

Mitt tips i år går imidlertid til Anne Kreuger. Hennes viktigste bidrag til økononifaget skrev Hans Olav et godt sammendrag av i sommer. Og med “kvinnefredspris” er det passende med tidenes andre økonomipris til en kvinne, etter Ellinor Ostroms pris i 2009.

Kommentarfeltet er åpent for andre som vil bidra med tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *