Investeringstips

Terraskandalen er foreløpig siste runde i en rekke små og store skandaler når det gjelder langsiktig sparing. Bankene har solgt diverse spareprodukter som har vist seg å ikke være spesielt gode for sparerne. I dag kom jeg over en post hos indexuniverse som viser at det går an å investere i en portefølje som inneholder aksjer fra hele verden, samt obligasjoner, eiendom og råvarer, og bare betale 0,13% per år i forvaltingshonorar. Ja, det er ikke noe kommafeil, 0,13% total kostnad for forvaltning.

Dette er hva folk flest (og våre kommuner) bør investere i. Det er brede indekser til lave kostnader. Så kan man justere risikoen ved å velge høy andel obligasjonsindekser om man er litt konservativ, eller høy andel investering i nye markeder eller i vekstselskaper om man ønsker litt mer risiko.

Det begynner å bli dyrt når for eksempel Skagen skal ha 1% pluss 10% av fortjeneste utover 6% for sitt Skagen Vekst eller når DnB NOR normalt krever 2% (og opp til 3%) for sitt Aktiv Aksje. Forvalterne skal være meget dyktige for å forsvare kostnader som er mer enn 10 ganger høyere enn indeksfondene.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *