Library of Congress på flickr.com

Det amerikanske Library of Congress har skjønt at informasjon som ingen får tak i er verdiløs informasjon. Derfor har de begynt å legge ut sine arkiver på nettet så vi alle kan ta del i og bruke for eksempel de mange gamle bildene de rår over. Som for eksempel dette bildet av en Nordlandsbåt.

I samme samling finner man for eksempel et bilde av Engabreen, hvor man kan sammenligne med hvordan det ser ut i dag for å se om man ser noe til klimaendringene, og et søtt bilde av de syv søstre. Jeg fant tilsammen fem bilder fra mitt hjemfylke Nordland.

Som NRKbeta melder har dette for eksempel ført til at en gruppe prøver å samle bilder tatt samme sted før og nå. Og brukerne av flickr.com hjelper også til med å kommentere og tagge bildene blant annet med riktig stedsangivelse. Som Library of Congress selv sier, enkelte steder skifter jo navn i løpet av et århundre, og også sågar land.

Så er det jo bare å oppfordre våre egne politikere til å gjøre dette mulig for mest mulig offentlig betalt informasjon i Norge. Nasjonalbiblioteket begynner vel å sitte på ganske mye gammel morro, og det er vel snart på tide at Statens Kartverk gjør som Meteorologisk Institutt og slipper data fri.

Oppdatering: Jeg ser Rana Museum Helgeland Museum avd Rana og ‘min’ lokalavis Rana Blad samarbeider om å legge gamle bilder ut på origo.no. Det er jo en begynnelse, men er jo trist at de tviholder på opphavsretten. Det minsker jo lysten for å bruke bildene til noe morsomt. Og origo virker for meg som et alt for krunglete system. Hva med å benytte flickr eller facebook slik alle allerede gjør.

Oppdatering II: Innlogging hos origo krever bekreftelse via SMS(!). Når jeg prøver meg kommer dette – Meldingen kunne ikke leveres. Det kan være mange årsaker til dette: Teknisk feil hos mobiloperatøren, at telefonen din er sperret for masseutsendelser, at mobiltelefonen din ikke har dekning, at vi ikke kan sende meldinger til landet du er i, osv. Ta kontakt med en vaktmester dersom problemet vedvarer. Fail.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *