Historiske bilder fra den svenske Riksantikvaren på flickr

Molde kirkeFor en tid tilbake begynte det amerikanske Library of Congress å legge ut sin store samling av gamle bilder på flicker. Der i blant mange fra Norge. Dette er jo en fantastisk kilde for historie- og fotografiinteresserte. De har 161 bilder tagget med Norway. Og også bilder fra mine hjemtrakter rundt Svartisen og Helgelandskysten.

Nå har også den svenske Riksantikvaren sett lyset og begynt å legge ut bilder på flickr. De har 16 bilder tagget med Norway. Da de ble lastet opp visste ikke svenske hvor i Norge de ble tatt, men etter at saken ble tatt opp av ABC Nyheter, har nå stort sett alle bildene blitt riktig lokalisert.

Jeg vet ikke hvor slike arkiv ligger i Norge, men det hadde jo vært en ide om noen tok noen tak for å få gamle skatter digitalisert og lagt ut på nettet slik at det kunne glede den oppvoksende slekt. Og lagt ut med så åpen lisens som mulig.

For min hjemby Mo i Rana har jeg tidligere skrevet om et prosjekt startet av Helgeland Museum og Rana Blad å digitalisere gamle bilder. Det er et fint initiativ, men jeg synes det mye som kan gjøres bedre. De gjemmer bildene under dette origo-systemet som jeg aldri finner frem i, de påberoper seg full opphavsrett, selv til bilder de har scannet fra Helgeland Museum, og det er umulig å søke i bildene. Og på hjemmesiden til Helgeland Museum er bildesiden en dårlig vits. På tide å få ting ut på nettet!

4 Comments
  1. I forbindelse med at jeg laget sakene ABC Nyheter snakket jeg med Nasjonalbiblioteket. De har ting på gang. De sa ihvertfall at det Riksantikvarieämbetet gjør i Sverige er tråd med deres tanker rundt teamaet.Fikk også innspill fra et mindre museum som sa at det ikke bare er et spørsmål om å presentere, men for mange samlinger er det vistnok også en utfordring å bevare det som finnes i arkivene.

  2. I forbindelse med at jeg laget sakene ABC Nyheter snakket jeg med Nasjonalbiblioteket. De har ting på gang. De sa ihvertfall at det Riksantikvarieämbetet gjør i Sverige er tråd med deres tanker rundt teamaet.

    Fikk også innspill fra et mindre museum som sa at det ikke bare er et spørsmål om å presentere, men for mange samlinger er det vistnok også en utfordring å bevare det som finnes i arkivene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *