Morsomt med aktiv forvaltning

Varran om aktiv forvaltning

I siste utgave av Kapital kaster DnB NOR kapitalforvaltnings investeringsdirektør, Torkild Varran, seg inn i debatten om aktiv eller passiv forvaltning. Bakgrunnen er regjeringens gjennomgang av oljefondets prestasjoner i det siste. Det er vel ikke så mye nytt som kommer frem, bortsett fra et moment som i alle fall jeg trodde kapitalforvalterne ikke ville snakke så høyt om. Men det er jo fint at Varran er såpass åpenhjertig. Han konkluderer sitt innlegg med

Livet som forvalter er morsommere som aktiv.

Den norske fondsbransjen forvalter ved utgangen av januar 2010 litt over 400 millard kroner. Varran sier i kommentaren at de tjener omlag 1,5%-poeng mer på aktive fond enn på indeksfond. Jeg tror det stemmer. Indeksfond koster i snitt kanskje 0,5% mens aktive fond koster omlag 2% i snitt.*

Jeg skjønner godt at forvalterne synes det er morsommere å tjene 8 millard per år enn 2 milliard. Spørsmålet er vel heller hvor morsomt det er for kundene. Vel, det ser det ikke ut som om Varran er så veldig opptatt av.

* Man kan selvsagt justere for at obligasjonsfond er billigere, og at store kunder får rabatter etc, men det endrer ikke det store bildet.

Oppdatering: Espen Sirnes lurer på hvor kundenes yachter er, mens andre har drevet litt undersøkende kvalitetsjournalistikk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *