Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad om aktiv forvaltning av oljefondet

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad gjestet i dag BI for å forsvare hvorfor Norges Bank vil fortsette med aktiv forvaltning av oljefondet. Ingen har sålangt lagt ut lysbildene han brukte men video av presentasjonen ligger på BIs hjemmesider (på tide å legge til rette for embedding, BI?). Norges Bank har lagt ut lenker til de mest relevante rapportene om temaet.

Oljefondet er blitt en gjenganger på denne bloggen, og jeg har skrevet en del om at jeg mener fondet burde forvaltes etter en passiv indeksstrategi, at Norges Banks forsvar for den aktive forvaltningen virker noe tynt, og at insentivene til ansatte og ledelsen i oljefondet slett ikke samenfaller med det som er det beste for fondets eier, det norske folk.

Dette altså stort sett i motsetning til hva Qvigstad sier i dagens foredrag. Det eneste nye jeg lærte i dag var vel at oljefondet mener en passiv forvaltning trolig koster 3 basispunkter sammenlignet med den aktive som i 2009 kostet 14. I årsrapporten for 2009 mente de at passiv forvaltning ville koste omlag halvparten av aktiv forvaltning (side 71 – pdf). Jeg tror dette nye kostnadsanslaget er riktigere.

Oppdatering:
BI har lagt til rette for embedding. Her er presentasjonen

(Bilde av Nancy Bundt)

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *