VM 2014 i Brasil

Da var det bare finalen igjen i dette mesterskapet. Det blir nok behørig oppsummert av andre, så jeg tenkte bare jeg skulle komme med hva jeg mener bør endres før neste VM braker løs i Brasil.

  • Videodømming ved mål. Om ballen er inne eller ikke trenger man ikke overlate til dårlig plasserte linjedommere og dommere. Med dagens utall av kameravinkler er det stort sett enkelt å se om ballen er inne på tv-bildene.
  • Videodømming ved offside. Mål som Argentinas mot Mexico ødelegger morroa med å se fotball. Den som vinner kampen er den som har fått mest hjelp av dommeren, og ikke den som har vært best i kampen. Dette er også enkelt å innføre ved å bruke dagens eksisterende tv-bilder.
  • Videodømming etter kampen. I gamle dager var det enkelt å være forsvarer. Da kunne man bare sparke ned motstanderen hver gang han var nær ballen. For å beskytte de angripende spillerene deler man nå ut gule og røde kort for stygge taklinger. Det er bra. Ulempen er at nå har angriperne store insentiver til å prøve å få motstanderen sendt av banen ved å late som om de har fryktelig vondt. Det burde gis adgang til å trekke tilbake kort og gi kort og utestengelser som følge av videobevis etter kampene. Laurent Blanc som ble fratatt deltakelse i VM finalen i 1998 av en skuespillende kroat er et eksempel. Kakas røde kort i dette mesterskapet ett annet.

Rent praktisk kan man la fjerde- eller femtedommeren ha en tv-monitor å se på. Om det er situasjoner hvor dommeren gjør feil eller tviler, kalles han opp og får råd fra den tv-seende dommeren. Ikke værre enn det altså. Jeg ser FIFA åpner for å endre på dømmingen før neste VM. Jeg er redd de avsporer ved å kun se på teknologi for å se om ballen er inne eller ikke. Slike feil er så sjeldne at det er egentlig det minste problemet slik jeg ser det. Alle de andre dommerfeilene, samt spillernes filming er det jeg ville brukt ressurser på.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *