Avspark

Siden det er agurktid, kan vi vel koste på oss en agurk her også.

Jeg har tidligere argumentert for at våre fotballdommere trenger all den hjelp de kan få for å treffe de riktige beslutningene i kampene. Gårsdagens kamp i førstedivisjon mellom Alta og Nybergsund-Trysil illustrerer poenget godt. Det hadde vært greit om en fjerdedommer hadde kunnet redde dommeren (og Alta) ved å gripe inn. Her er reglene slik de er beskrevet av FIFA (se s. 29).

Feilen her er altså at når et avspark tas skal alle spillerne være på sin egen banehalvdel. Enten ser ikke dommeren (eller assistent-dommerne!) at fire Alta-spillere fortsatt er på motstanderens halvdel, eller så kan de ikke reglene for avspark. Jeg vet ikke hva som er verst.

Oppdatering:
I følge Altaposten sier dommeren at han ikke så at Alta-spillerne ikke var kommet seg over midtbanestreken før avsparket. I dette bildet som viser avsparket ser vi at ballen blir spilt bakover (sort pil) rett foran to av de feilplasserte Alta-spillerne (de fire med rød ring over hodet), med dommeren (rød pil) omlag 8 meter unna. Konklusjonen er vel at NFF hadde oppnevnt en dommer med sterkt nedsatt syn til kampen. Det er kanskje en del av en plan om et inkluderende arbeidsliv.

Alta har, såvidt jeg forstår, lagt inn protest. Om NFF er enig med dommeren at han nærmest er blind, blir protesten avvist. Om NFF konkluderer med at dommeren ikke kan reglene blir det omkamp. (NFFs kampreglement 14-3 1) c samt 14-12).

Oppdatering II: NFF konkluderer med at dommeren ikke kunne reglene for avspark. Dermed blir det, som jeg indikerte, omkamp. Nybergsunds anke ble avvist. Det vil vise seg om Alta vil tjene på omkampen. Det poenget de hadde kan komme godt med i kampen om å beholde plassen. Akurat nå er det 2 poeng til nedrykk. Og man kan jo lure på hvordan NFF kan sette opp dommere som ikke kan reglene til det mest elementære i fotballen, avsparket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *