Valutalån og valutaspekulasjon

De siste dagene har vært innholdsfylte for oss som er svært skeptiske til valutalån og annen spekulason i valuta. Utgangspunktet er at ingen har forutsetninger for å slå valutamarkedet, altså tjene penger systematisk om man tar hensyn til risikoen. Ingen.

Historien til diamanthandler Pramod Vora er et illustrerende eksempel.

Familiens valuta-mareritt startet som en lite eventyr.

Dagens Næringsliv fortalte i fjor om hvordan norskindiske Pramod Vora begynte med valutaspekulasjon i 2005, og at han ved utgangen av 2007 hadde tjent flere millioner kroner i valutamarkedet. Samtidig drev han den lille, eksklusive gullsmed- og juvelbutikken sin på Karl Johan i Oslo og med import av diamanter og andre edelstener.

Etter hvert var det ikke bare familiefaren Pramod som spekulerte, men også mange i den nære familien.

[…]

Ved å stille sikkerhet i kontanter og eiendom, kunne familien ha valutaposisjoner på tilsammen 170 millioner kroner i markedet samtidig. Det ble spekulert med betydelige beløp, både i engelske pund og japanske yen. Pramod Vora fikk også fullmakt til å handle valuta på vegne av sine barn og sin svigersønn.

Så først har han spekulert i litt valuta og tjent ‘flere millioner’. Da har han antakelig overbevist seg selv og familien om at, vel, han kan dette og kan slå markedet. Så har han fått penger fra andre familiemedlemmer for å spekulere. Innsatsen øker, og til slutt tapes hele familieformuen.

For småinvestorer er valutalån den mest tilgjengelige måten å spekulere i valuta. Da kan man bli lokket av at enkelte valuta har lavere rente, i tillegg til at man kan tjene på at norske kroner styrker seg mot den gjeldende valutaen. Japanske yen og sveitsiske franc har visstnok vært populært. Jeg har tidligere skrevet om den store risikoen i sveitsiske franc. Og den siste ukes utvikling i markedet for japanske yen understreker poenget godt. På en uke har yen gått fra 6,73 øre til 7,25 øre (i dag foreløpig ned til 7,13 øre). En oppgang på 7,7% altså. Det vil si at om man hadde et boliglån på 5 million kroner for en uke siden, har man nå et boliglån på 5,4 million kroner. Man har tapt 400 000 kroner. På en uke.

Så et tips til alle som får besøk av bankenes risikoøkningsavdeling som tilbyr for eksempel “Turbo Knock-in Forward”: Si takk for besøket før de får igang powerpoint-presentasjonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *